Behöver ditt företag en fettavskiljare?

Många företag sysslar med verksamhet som innefattar livsmedel. Om man kan befara att större mängder fett då följer med avloppsvattnet ut ska man enligt lag ha en fettavskiljare.

Många företag behöver fettavskiljare av varierande storlek. De flesta som har behov av detta sysslar med livsmedel i någon form. Det kan handla om ett bageri eller en restaurang men också olika typer av boende där mat tillagas. Beroende på verksamhetens storlek kan man också behöva använda en uppsamlare.

Vad är anledningen till att fettavskiljare behövs? Jo, problemet är att när fett följer med vattnet ut samlas det sedan i våra gemensamma avloppssystem. Med åren byggs det alltså på en hinna av fett i rören. Går det riktigt illa kan rör helt täppas igen av fettklumpar som luktar demoniskt illa och det kan krävas dyra åtgärder. Tillsammans förebygger vi problemet genom fettavskiljare och rätt hantering av fett.

Hur hanterar du fettavskiljaren?

En fettavskiljare separerar fett från avloppsvatten. Den ska sedan tömmas med jämna mellanrum. Viktigt att tänka på är att det inte bör vara fritt fram att hälla fett i avloppet även om du har skaffat avskiljare. Den tål inte hur stora mängder som helst och därför bör exempelvis frityrolja sparas i separata kärl efter användning.

Återvinning av fett kan ske om du har en fettavskiljare och framför allt slipper vi många problem med avloppen. Den firma du väljer att anlita ska ha koll på regler och de hjälper dig också med placering och installation av allt.